Om det är en sak som inte har förändrats under åren så är det min passion för att resa. Jag har alltid tyckt om att besöka nya länder, lära känna olika kulturer och uppleva nya äventyr.
Men jag måste erkänna att på grund av att jag reser så mycket, har jag haft mer än min beskärda del av misstag som resande runt om i världen. Baserat på mina erfarenheter och saker jag sett andra göra fel, vill jag idag dela med mig av de vanligaste resemisstagen som man bör försöka undvika.
Vissa av dessa resemisstag kan bara vara enbart ett mindre besvär, men andra kan helt förstöra din resa. Oavsett vilket så är de alla viktiga påminnelser om vad du INTE ska göra när du reser.
Packa mer än du behöver
Det första misstaget du bör undvika är ganska uppenbart, men det händer hela tiden (särskilt för oss tjejer) – vi packar i regel ner mycket mer än vi faktiskt behöver. Ja, jag förstår, du vill visa upp dina nya outfits och visa upp din garderob (särskilt om bilder är inblandade) men det är inte så praktiskt. I slutet av resan kommer du att inse att du inte hade på dig hälften av de saker du packade ner!
Jag försöker packa lätta kläder, saker som jag kan kombinera, och funderar ordentligt på om jag VERKLIGEN behöver det där fjärde paret skor. Det jag brukar göra är att lägga upp allt jag skulle vilja ta med, och när jag väl har valt allt – så väljer jag ut ungefär en tredjedel av det och packar ner!
Kontrollerar inte visumkraven i förväg
Inget visum, ingen semester. Om du har ett starkt pass (och med starkt menar jag att du då vanligtvis inte behöver ett visum, eller får ett visum vid ankomsten för de flesta länder, ett svenskt pass är i regel starkt) så kan du vara van vid förmånen att kunna resa till många länder utan att behöva ett visum på förhand. Men det finns fortfarande många länder där du behöver ordna ett visum INNAN din resa, oavsett var du kommer ifrån.
Det är därför jag rekommenderar att du alltid kontrollerar kraven för att komma in i ditt destinationsland och att få ditt visum ordnat i god tid om det krävs. Dessutom kräver de flesta länder att ditt pass är giltigt i minst 6 månader, så dubbelkolla utgångsdatumet annars så kanske du inte släpps in i landet!
Inte dubbelkolla sina dokument och boka fel
När du bokar en flygbiljett, hotellrum, biljetter till en show (eller någon annan aktivitet för den delen), se till att alltid dubbelkolla datumen och ditt namn innan du gör bokningen. Små misstag händer lätt och det är därför du alltid bör dubbel- och trippelkolla alla detaljerna.
En gång bokade jag av misstag en tågbiljett för den 19:e februari istället för den 19:e januari. Eftersom jag inte kollade ordentligt när jag bokade, slutade vi utan någonstans att bo och det var superstressande eftersom det förstörde allt! Vi var tvungna att skaffa sista minuten-biljetter som var superdyra, bara för att jag inte bekräftade datumen innan jag köpte biljetterna.
Underskatta tiden som krävs för säkerhetskontrollen på flygplatsen
Om det var upp till mig skulle jag alltid vara på flygplatsen minst 3 timmar för tidigt. Att göra saker i sista minuten gör mig supernervös, och jag riskerar bara att glömma något eller lämna saker bakom mig. Eftersom vi alltid reser med bärbara datorer, kameror, drönare och mängder av annan utrustning så föredrar jag att vara organiserad och i god tid. Vi måste ta ut allt under säkerhetskontrollen, och om du har bråttom blir det så stressigt att du kan lämna något bakom dig.
Försök att organisera dina resor med tid över för eventuella förseningar eller oväntade problem. Det finns ingen anledning att åka till flygplatsen i sista minuten. Om du reser med vänner eller med din partner riskerar du bara att hamna i bråk eller så blir du stressad helt utan anledning. Du kan använda överskottstiden på flygplatsen för att organisera de sista detaljerna för din resa, planera innehållet du vill fotografera (om så är fallet) eller undersöka några fler platser du vill besöka.
Boka flyg med kort mellanlandning
Nu vet jag att vi alla hatar en lång väntan mellan flygen, men en resa med en kort mellanlandning kan slå tillbaka. Så även om det kan vara frestande att boka dina flyg så nära ditt anslutningsflyg som möjligt, kan alla förseningar på dina flyg leda till att resten av din resa inte blir av!
Om möjligt, försök att ge dig själv minst två timmars uppehåll vid mellanlandning så att du har tid i händelse av ett eventuellt scenario. Ditt flyg kan bli försenat, det kan vara en lång kö vid tullen eller så är terminalerna väldigt långt ifrån varandra. Under tiden mellan flygen kan du ta lite mat eller sträcka på benen – utan stress av att behöva rusa för att komma till gaten.
Anlända till fel flygplats
När du mellanlandar i storstäder som har mer än en flygplats, (som London eller Paris till exempel) så dubbelkolla alltid din bokning och se till att du anländer till rätt flygplats och rätt terminal. Du vill inte anlända till en flygplats och inse att den där du ska ta nästa plan är 40 km bort!
Samma sak kan hända när du har ett anslutningsflyg. Även om det är i samma stad, behöver du ibland byta flygplats. Detta hände mig en gång i Venedig, och det belopp jag spenderade på en taxi till den andra flygplatsen skulle ha varit tillräckligt för att täcka en direktbiljett. Så se alltid till att kontrollera vilken flygplats du behöver åka till innan du lämnar huset, eller innan du skaffar dina anslutande flygbiljetter. Om ett byte av flygplatser är oundvikligt, se till att du har tillräckligt med tid för att resa från en flygplats till den andra och kontrollera vilka transportalternativ som erbjuds på flygplatsen (tåg, shuttle, buss etc).
Att inte ha en returbiljett
Det här kan låta lite luddigt men det är 100% lagligt och legitimt. Ett fåtal länder, som Peru, Nya Zeeland, Storbritannien, USA, Filippinerna, Indonesien eller Brasilien, kräver dokumenterade bevis på att du har antingen en returbiljett eller bevis på en vidareresa. Men om du inte är säker på hur länge du vill stanna i ett av dessa länder, eller om du backpackar och bara vill se vart livet tar dig, kanske du inte vill köpa en dyr returbiljett som du förmodligen inte ens kommer att använda.
För att undvika det så kan du köpa en riktig flygbiljett för cirka 10 euro som är giltig i 72 timmar och du hittar dessa på sidor som till exempel bestonwardtickets. De tillhandahåller riktiga reservationer från en legitim resebyrå; idealisk för digitala nomader, virtuella entreprenörer och backpackers.
Bonus: att skaffa en vidarebiljett kan också användas som ett stöddokument för en visumansökan till det land du reser till.
Att förlora pengar vid växlingstransaktioner
Vid resor till ett land där de har en annan valuta så är att växla pengar på flygplatsen det säkraste sättet att förlora pengar vid växlingstransaktioner. Priserna och avgifterna är generellt sett mycket högre på flygplatsen, varför vi föredrar att betala allt med våra kort och ta ut kontanter på vår slutdestination.
Om du fortfarande tycker att det är bättre att ha lite kontanter till hands när du väl anländer och inte har något annat alternativ än att växla det på flygplatsen, försök då att bara växla en liten summa kontanter – precis tillräckligt för att ta dig igenom din första dag eller bara till ditt hotell. Du kan växla in resten av dina pengar på en bank eller ta ut lokal valuta från en bankomat.
Var inte för ambitiös
Ett av de vanligaste misstagen är att skapa en överambitiös resplan, särskilt när du reser till ett nytt land. Vanligtvis vill vi se och göra allt vid vårt första besök, men ibland är det helt enkelt inte möjligt.
Detta är särskilt vanligt när vi är på andra sidan jorden, som i Sydostasien. Vi skapar våra resplaner efter avståndet. Även om vi vanligtvis kollar Google Maps för att se hur långt det är, överväger vi ibland inte metoden eller transporten, eller att man kan fastna i högtrafik!
Väl hemma i Sverige så kan det ta oss mindre än 1 timme att åka 100 km om vi kör 100 km/h. Men beroende på trafik och väglag, på andra ställen i världen, så kan detta ta dig 4 timmar! Så gör lite research innan, var flexibel och skapa inga galna förväntningar.
Vad som ofta händer för icke-européer som besöker Europa för första gången är att de vill se många städer på kort tid – 2 dagar i Paris, 3 dagar i Barcelona, 1 natt i Amsterdam, ett snabbt stopp i London och sedan 3 dagar till i Lissabon.
Det kanske låter bra, men vad det egentligen betyder är att man varje dag eller varannan dag packar ihop och flyttar igen. Du kommer inte att kunna ta in staden och njuta av den till fullo. Du kommer bara att springa runt och försöka se sevärdheterna samtidigt som du misslyckas med att uppleva någon av dem ordentligt.
Istället för att försöka ”se allt”, sakta ner tempot och ge dig själv chansen att verkligen utforska en stad. Du kan alltid besöka resten en annan gång.
Att ha alla sina pengar på ett enda ställe
Kanske har du hört talas om ordspråket ”lägg inte alla dina ägg i en korg”. Tja, detta är verkligen sant, särskilt när det gäller att bära på pengar och andra värdesaker. Undvik att ha för mycket kontanter med dig och förvara dem på olika, säkra platser. I värsta fall om någon försöker råna dig, eller om de tar din handväska, så kommer du inte att förlora allt du har.
Lämnar tillhörigheter bakom sig
Varje resa måste få ett slut (precis som det här blogginlägget) och det är därför det sista misstaget du bör undvika är: lämna inga tillhörigheter bakom dig. Innan du checkar ut, se till att du inte glömmer några av dina dokument i en låda eller kassaskåpet, eller någon annanstans på hotellrummet! Har du ditt pass, ID, körkort, dina kreditkort, mobil, dator, AirPods, laddare?
Jag skulle kunna göra en lång lista över allt jag av misstag har lämnat bakom mig bara för att jag inte tog mig tid att dubbelkolla mitt hotellrum, tåg eller flygstolsficka. Men i det här fallet är förebyggande det bästa skyddet för detta nybörjarmisstag och enligt min mening har du 2 alternativ.
Först, efter att du har använt en personlig sak, lägger du tillbaka den direkt i väskan. Gör detta till en regel. Allt du rör måste gå direkt tillbaka till där du tog det ifrån. Om du fortsätter med denna vana under hela din resa, undviker du att lämna kvar föremål på flygplatsen, hotellrum eller någon annanstans du besöker!
Alternativ nummer två är att ha en checklista över de viktigaste sakerna och alltid kontrollera den innan du åker. Det är lätt att bli distraherad när du reser, så det är verkligen viktigt att följa dessa regler – eller ännu bättre om du använder båda metoderna kombinerat, bara för att vara extra säker!
Och det avslutar mitt blogginlägg om ”De vanligaste resemisstagen och hur man undviker dem”. Jag hoppas att dessa tips kan var användbara för dig som inte är en så erfaren resenär!
Xxx Mia